بای پس معده و رژیم غذایی آن
بایپس معده که اغلب به روش لاپاروسکوپی (جراحی بسته ) انجام میشود سردسته جراحی های چاقی و متابولیک است. موفقیت سایر روشها با آن سنجیده میشود و عمل استاندارد طلائی نامیده میشود. هدف از این عمل این است که اولاً بیمار چاق غذای کمتری میل کند.ثانیاً این مقدار غذا مسیر مشترک کمی با صفرا در تماس باشد. لذا جذب کمی داشته باشد. رسیدن سریعتر غذا به انتهای روده و همچنین میانبر زدن اثنی عشر باعث اثرات شگفت آور بایپس بعنوان جراحی متابولیک درمان دیابت است. این روش در بیماران با BMI بالای ۴۰ که رده چاقی درجه ۳ یا مفرط هستند، اساسیترین روش درمانی محسوب میشود. این دسته از بیماران بارها رژیمهای غذایی مختلف را تجربه کرده ولی متأسفانه قادر به کاهش وزن در حد وزن ایدهآل خود نشده و پس از پایان دورهی رژیم درمانی به وزنی به مراتب بیشتر از وزن اولیهی خود بازگشتهاند .
بیماران چاق مبتلا به دیابت نوع دوم، پرفشاری خون، ریفلاکس معده به مری و بیمارانی که دچار مشکلاتی بدنبال انواع دیگر جراحی چاقی شده اند از این روش بیشترین سود را میبرند. عمل بایپس لاپاروسکوپی به دو روش کلاسیک R&Y و مینی بایپس انجام میگیرد. روش مینی بایپس سوء جذب بیشتری دارد و لذا نیاز به مصرف مکمل ویتامینی بیشتر از نوع کلاسیک پیدا میکنند.
رژیم غذایی بایپس معده
در این جراحی حجم معده به اندازهی یک گردو یا یک تخم مرغ کاهش می یابد. ۲ تا ۳ روز پس از عمل شما اجازه خوردن نخواهید داشت. سپس شما طبق یک رژیم پیشرفتکننده غذاهای خاصی را مصرف میکنید. هدف این رژیم آن است که در یک فرآیند درمانی، کمترین فشار را بر روی نقاط عمل داشته باشیم و به بدن شما زمان بدهیم تا با الگوهای غذایی جدید سازگار شده و به آن عادت نماید.
موارد زیر مراحل معمول این رژیم غذایی را پس از عمل بایپس معده نشان میدهد:
غذاها و مواد غذایی نرم که در دمای اتاق مایع یا نیمه مایع باشند و دارای آب بیشتری نیز باشند مانند: آبگوشت، آب میوه طبیعی (خانگی)، شیر، عصارههای صاف شده سوپ و غلات پخته شده، در بیشتر موارد شما به مدت ۲ هفته در رژیم مایعات میمانید. به یاد داشته باشید مصرف مایعات باید بهصورت جرعه جرعه و با قاشق و آرام باشد.
غذاهای پوره ای (پانزده روز دوم)
مواد غذایی با ترکیب خمیری و نرم یا مایعات غلیظ
غذاهای پورهای عموماً به مدت ۳ تا ۴ هفته ادامه مییابند. البته این مدت با نظر جراح و متخصص تغذیه قابل تغییر است.
غذاهای سفت
شما معمولاً به مدت ۸ هفته قبل از شروع غذاهای معمولی باید از غذاهای نرم استفاده کنید که این زمان نیز با صلاحدید پزشک معالج یا متخصص تغذیه قابل تغییر است.
در طی این رژیم غذایی شما وعدههای غذایی کوچکی را در یک روز میل میکنید و مایعات را آرام آرام مینوشید.
توجه داشته باشید که نوشیدن مایعات باید در طی روز و بهآرامی صورت گیرد نه همراه با وعدههای غذایی شما.
ممکن است در ابتدا شما با ۶ وعده غذایی کوچک در روز شروع به خوردن کنید سپس این وعدهها به ۴ وعده در روز تقلیل مییابد و زمانی که این وعدهها به ۳ وعده در روز رسید شما یک برنامه غذایی عادی را دنبال خواهید کرد.
وعدههای غذایی باید شامل پروتئین غنیشده باشند مانند گوشت، محصولات لبنی کمچرب(ماست، پنیر) یا تخممرغ. پروتئین به حفظ و بهبود وضعیت بدنی شما بعد از عمل جراحی کمک مؤثری خواهد کرد.
اینکه شما با چه سرعتی از یک مرحله به مرحلهی بعدی رژیم غذایی دست پیدا کنید بستگی به آن دارد که بدن شما چگونه با الگوهای غذایی و ترکیب و غلظت آنها سازگاری حاصل کند. بیماران معمولاً سه ماه بعد از عمل جراحی غذاهای عادی را با یک ترکیب سفتتر شروع خواهند کرد. اما این مسئله هم ممکن است زودتر اتفاق بیفتد.
- ۹۶/۰۴/۲۵